De recordpoging op board van plastic flesjes als startschot petitie

» Bekijk ook de 11 minuten mini-docu (11min37) door regisseur Eelke Dekker

De petitie die de kamer oproept tot uitbreiding van statiegeld naar kleine PET flesjes werd op 14 februari 2017 aangeboden in de Tweede Kamer met daaronder 57.000 handtekeningen. Daarbij werd een motie voorstel aangeboden – 90% minder plastic zwerfflesjes in ons milieu binnen 3 jaar – dat door alle aanwezig politieke partijen werd ondertekend. Op 16 februari werd deze motie tijdens het algemeen overleg Circulaire Economie overgenomen door het kabinet.

Plastic Soup Surfer biedt petitie en motie in Tweede Kamer aan.

In september 2016 trotseerden de Plastic Soup Surfer en boardshaper Bram Hoogendijk de Noordzee in een poging de eersten te worden die oversteken naar Engeland op een draagvleugel kitesurfboard. De boards gebouwd met zwerf PET-flesjes.

Plastic Soup Surfer en het plastic flessen draagvleugel surfboard waarop hij naar Engeland over kite-surfte. Tevens het startschot van de petitie voor uitbreiding statiegeld

De omstandigheden waren verre van ideaal. Harde wind schuin tegen en golven tot 2.5 meter hoog. Het werd een ruige tocht waarbij ze moesten uitwijken voor containerschepen, de Plastic Soup Surfer raakte verstrikt in een visnet midden op zee en met land in zicht de wind geheel weg viel…

Na 8uur 58 minuten zette de Plastic Soup Surfer voet aan wal op Engelse bodem. Op 1 uur 35 was hij enkele minuten in een los drijvend visnet verstrikt geraakt. Op 7 uur 7 van de start was land inmiddels in zicht maar viel de wind zover weg dat er niet meer gesurft kon worden en stapte de surfers in de volgboten om niet in de springvloed de kust voorbij te drijven. Onderweg naar het strand met de wachtende media trok de wind toch weer aan en op de minuut af een uur nadat de wind was weggevallen had deze weer genoeg kracht om de resterende 18 kilometer naar de Engelse kust te varen.

 

Plastic Soup Surfer record attempt 2016
“Message on a bottle” record poging oversteek scheveningen – lowestoft september 2016

» Bekijk ook de mini-docu (11min37) door regisseur Eelke Dekker